Współcześnie, choć nie ulega wątpliwości, że od picia tego trunku nie ubędzie nam ani lat, ani zmarszczek na twarzy to i tak nektar bogów jest uważany za wyjątkowy ze względu nie tylko na walory smakowe, lecz przede wszystkim za (udowodnione naukowo) prozdrowotne działanie.
Wino czerwone to szczególny trunek zasługujący na szczególną oprawę.
Etienne Meneau to francuski rzeźbiarz, malarz i fotograf w jednym, którego projekty niekonwencjonalnych karafek do wina nawiązują do … układu sercowo-naczyniowego.
Artysta pochodzi z Bordeaux czyli z krainy winem płynącej, a jego „karafkowe oprawy” inspirowane są anatomią człowieka i roślin. Artysta do swoich projektów wdrożył również geometryczne kształty.
Wszystkie karafki zostały ręcznie wykonane, a dokładniej mówiąc wydmuchane z bardzo wytrzymałego i jednocześnie lekkiego szkła boro-krzemowego, które nie wchodzi w reakcje termiczne (posiada dużą odporność na wysokie temperatury), ani chemiczne. Rzeźbiarskie naczynia autorstwa Etiennea Meneau'a można napełnić na ogół 750 ml (75cl) wina – pojemność ta odpowiada jednej standardowej butelce „krwistego trunku”. Jednak w ofercie projektanta znalazła się również karafka, która z powodzeniem może przechować 187,5 ml wina czyli pojemność 5 solidnych kieliszków.
Numerowane karafki artysty, wizualnie przypominają odnóża naczyń krwionośnych lub rozgałęzienie systemu korzennego roślin. Ich cena wynosi od 1900 € do 2500 € za sztukę w zależności od modelu + koszty wysyłki.
Natomiast butelki z serii pt. „Heart” nawiązują wyglądem, tak jak nazwa wskazuje, do centralnego narządu układu krwionośnego czyli serca. W tym przypadku cena pojedynczego naczynia wynosi od 1000 € do 3000 € w zależności o rodzaju serca (wielkie, małe czy zamknięte) + koszty wysyłki.
Efekt jaki daje już samo wlewanie krwistego nektaru bogów do artystycznych naczyń Menelu'a powoduje, że krew zaczyna szybciej płynąć w żyłach, a serce mocniej bije.
Zamówienia na karafki można złożyć za pośrednictwem bloga ich twórcy
http://the-strange-decanter.blogspot.co.uk/
Pozostaje jeszcze pytanie: jak myć i suszyć abstrakcyjne węzły z jakich stworzone są naczynia?
A mianowicie, karafki należy przepłukać wodą (również gorącą ze względu na ich wysoką odporność termiczną) + ewentualnie dodatkowo przepłukać białym alkoholem, odwrócić do góry nogami, postawić na ręczniku, oprzeć o np. ścianę i pozostawić na 2-3h do wyschnięcia.
Podsumowując: Pomysłowe karafki Etiennea Meneau'a łączą sztukę z funkcjonalnością, nadają niepospolitą oprawę, zamieniają picie wina w prawdziwy rytuał i ”przy okazji” … wprowadzają napój bogów w krwioobieg.
Zdjęcia :
the-strange-decanter.blogspot.co.uk/
Podobne artykuły :
Air - woda z prądem pomysłem na biznes
Sprzedają wina w nietypowych butelkach
Chcesz wiedzieć więcej?
Kliknij tu i skontaktuj się z nami. Pomożemy Ci uruchomić Twoją firmę.
Nie zwlekaj. To łatwe.