Jedną
z takich propozycji jest australijska Ozpig. Wyglądem przypomina
nieco polską staromodną kozę, ale dzięki zaokrąglonym kształtom
nadano jej miano świnki.
Ozpig
to zrobiona ze stali przenośna kuchnia. Jej wystające elementy
można odczepić i złożyć, a cała konstrukcja mieści się w
specjalnej winylowej torbie do noszenia i zajmuje niewielka
powierzchnię. Kuchenka waży około 15 kg, a jej rozłożenie
zajmuje wprawionej osobie niecałe 2 minuty.
Ogromną
zaletą Ozpig jest to, że można przy jej pomocy nie tylko gotować,
ale również podgrzewać potrawy, dzięki dołączanemu panelowi o
przekątnej 27 cm. Płyta do gotowania umieszczona jest bezpośrednio
nad paleniskiem. Dzięki temu rozwiązaniu dania można podawać
jednocześnie bez obawy, że jedno z nich wystygnie.
Ozpig
nadaje się do gotowania w ogrodzie i na biwaku. Kuchenka jest
kompatybilna do gotowania z wokiem, patelnią, czajnkiem i rondlem. Z chęcią korzystają z niej
wędkarze w czasie wypadów na ryby. Coraz częściej widać ją
także na kempingach i polach biwakowych. Ozpig można też używać
na terenie niektórych parków narodowych, ponieważ palenisko
kuchenki jest zamknięte.
Na
stronie internetowej producenta znajdziemy gro przepisów
kulinarnych, między innymi na pieczeń z baraniny, kotlety rybne i
drobiowe i szaszłyki.
Ozpig
zamówić można za pośrednictwem internetu. Cena wersji podstawowej
to 270 AUD. Za dodatkowe 12 AUD dokupić można dyfuzor pozwalający
na podgrzewanie większej ilości potraw i zestaw firmowych przyborów
do gotowania za 40 AUD.
O
popularności urządzenia świadczy niedawno przeprowadzony konkurs,
na nową nazwę Ozpig. Producenci otrzymali ponad kilka tysięcy
zgłoszeń.
Pomysłodawcy
przedsięwzięcia Assunta i Allan Shepherd reklamują kuchenkę w
czasopismach turystycznych, sklepach branżowych i na targach
caravaningu. Rynek ten jest doskonale rozwinięty nie tylko w
Australii, gdzie długie odległości, zmuszają do nocowania na
polach biwakowych, ale również w Europie. Ozpig cieszyłaby się
powodzeniem w Europie Centralnej i Zachodniej, zarówno wśród
miłośników podróży jak i tych, którzy preferują gotowanie w
ogrodzie.
Artykuł dodany z programu partnerskiego Łowca. Zarejestruj się już dziś i zarabiaj!
Adres
internetowy:
Foto:
ozpig.com.au
Czytaj też:
Grill wolności pomysłem na firmę
One Light Charcoal wygodny sposób na grillowanie
Namiot na kółkach, czyli przygoda z własnym biznesem