W czasach, gdy większość
przedsiębiorców z tej branży poprawia smak czekolady i wanilii
Jeni Britton Bauer eksperymentuje z curry, bekonem, łososiem. Jej
pierwszą kompozycją były lody czekoladowe z olejem z pieprzem
cayenne.
„Pomyślałam że to jest coś super
kreatywnego zrobić coś zamrożonego – gorącym. Po prostu to
zrobiłam i cieszyłam się z tego, że nigdy nie miałam lodów z
bazylią czy różą” powiedziała reporterom założycielka.
Firma została nazwana Jeni`s Splendid
Ice Creams
Pomysł powstał w trakcie pracy dla
Francuskiej ciastkarni. Właścicielka z biegiem czasu wykreowała
swój własny unikalny styl. Charakteryzuje go zmniejszona ilość
cukru,a większa zawartość smaku.
Nazwy samych lodów już przyprawiają
o zawrót głowy. Wśród nich znajdziemy :
– Salty Caramel Initial
– Queen City Cayenne,
– Bangkok Peanut Complex
– Bourbon Buttered Pecan
– Wildberry Lavender Complex
foto: enterpreneur.com na zdjęciu założycielka firmy
Myślisz że to kiepski pomysł?
Koleżanka założycielki przekonała w 2006 roku właściciela
sklepów osiedlowych z Nowego Yorku by sprzedawał jej produkty. Dziś
robi to ponad 120 podmiotów w całych Stanach Zjednoczonych. Tylko
w zeszłym roku przez stronę internetową sprzedano…100 000
zestawów. Mało? Każdy kosztuje w granicach 40-50 $ za lody! Rynek
jest olbrzymi. Dziś ta hobbystyczna firma zatrudnia 120 pracowników
w tym 30 na pełen etat.
Adres internetowy:
entrepreneur.com/article/218182
Zdjęcia:jenisicecreams.com
Podobne artykuły:
Mini donuts, czyli jak można zarobić na pączkach
ZenBurger – czyli zdrowy pomysł na firmę
Chocomize – czekoladowy biznes