Dzisiaj Eric ma już 23 lokale w obrębie Chicago i Minneapolis i zamierza otworzyć swoje podwoje w mieście Washington D.C. Jak widać zmiana zawodu nie okazał się tak beznadziejna, jak się wydawało.
Domowa Pizza wykonywana jest na zamówienie i może być odebrana przez klienta lub mu dostarczona. Pizza ta zasadniczo różni się od innych Pizzerii. Jest ona nie upieczona i nie podawana w pudełku. Klienci sami wkładają pizzę do piekarnika. ( W tym celu pizza podawana jest na specjalnym papierze, . Pizza Erica nie jest najtańsza. Założyciel ulokował swoje wyroby w wyższym segmencie. Jedna duża pizza z pieczarkami kosztuje prawie 20USD. W Pizzy Hut za 15 USD możemy kupić 3 średnie pizze.
Fosse założył sieć swoich Pizzerii razem z żoną Audrey i szwagrem Matthew Weinstein’em. Ich biznes zaczął przynosić duże zyski w drugim roku działalności. Fosse zakłada, że sprzedaż w 2008 roku wyniesie 9 milionów USD, co oznacza 50% wzrost w stosunku do roku poprzedniego.
W dalszym ciągu najbardziej popularna jest jego pierwsza Pizza-—Wisconsin mozzarella. Zrobiło się o nim głośno gdy otwierał kolejne lokale. Teraz większość portali w USA opisała jego sukces. A wydawało się że pizzerie są dzisiaj wszędzie i kolejny lokal nie odniesie sukcesu, a jednak.
Koszty:
• założenie firmy 4000 – 6000 zł,
• reklama 1000 – 7000zł (ulotki, reklama w gazetach, strona internetowa,
• lokal 2500 – 5000 zł
• urządzenie 100 000 – 250 000zł
Zyski
• z lokalu na poziomie 10 000 – 50000 zł zależnie od liczby klientów, kosztów i marży
Adres internetowy:
www.homemadepizza.com