Współcześnie, choć nie ulega wątpliwości, że od picia tego trunku nie ubędzie nam ani lat, ani zmarszczek na twarzy to i tak nektar bogów jest uważany za wyjątkowy ze względu nie tylko na walory smakowe, lecz przede wszystkim za (udowodnione naukowo) prozdrowotne działanie.
Wino czerwone to szczególny trunek zasługujący na szczególną oprawę.
Etienne Meneau to francuski rzeźbiarz, malarz
i fotograf w jednym, którego projekty niekonwencjonalnych karafek do wina nawiązują
do … układu sercowo-naczyniowego.
Artysta pochodzi z Bordeaux czyli z krainy winem płynącej, a
jego „karafkowe oprawy” inspirowane są anatomią człowieka i roślin. Artysta do
swoich projektów wdrożył również geometryczne kształty.
Wszystkie karafki zostały ręcznie wykonane, a dokładniej mówiąc wydmuchane
z bardzo wytrzymałego i jednocześnie lekkiego szkła boro-krzemowego, które nie
wchodzi w reakcje termiczne (posiada dużą odporność na wysokie temperatury),
ani chemiczne. Rzeźbiarskie naczynia autorstwa Etiennea Meneau‘a
można
napełnić na ogół 750 ml (75cl) wina – pojemność ta odpowiada
jednej standardowej butelce „krwistego trunku”. Jednak w ofercie projektanta
znalazła się również karafka, która z powodzeniem może przechować 187,5 ml wina
czyli pojemność 5 solidnych kieliszków.
Numerowane karafki artysty,
wizualnie przypominają odnóża naczyń krwionośnych lub rozgałęzienie systemu
korzennego roślin. Ich cena wynosi od 1900 € do 2500 € za sztukę w zależności
od modelu + koszty wysyłki.
Natomiast butelki z serii pt.
„Heart” nawiązują wyglądem, tak jak nazwa wskazuje, do centralnego narządu
układu krwionośnego czyli serca. W tym
przypadku cena pojedynczego naczynia wynosi od 1000 € do 3000 € w zależności o rodzaju serca (wielkie, małe
czy zamknięte) + koszty wysyłki.
Efekt jaki daje już samo wlewanie krwistego
nektaru bogów do artystycznych naczyń Menelu‘a powoduje, że krew zaczyna
szybciej płynąć w żyłach, a serce mocniej bije.
Zamówienia na karafki można złożyć
za pośrednictwem bloga ich twórcy
http://the-strange-decanter.blogspot.co.uk/
Pozostaje jeszcze pytanie: jak myć
i suszyć abstrakcyjne węzły z jakich stworzone są naczynia?
A mianowicie, karafki należy
przepłukać wodą (również gorącą ze względu na ich wysoką odporność termiczną) +
ewentualnie dodatkowo przepłukać białym alkoholem, odwrócić do góry nogami,
postawić na ręczniku, oprzeć o np. ścianę i
pozostawić na 2-3h do wyschnięcia.
Podsumowując: Pomysłowe karafki Etiennea Meneau‘a
łączą sztukę z funkcjonalnością, nadają niepospolitą oprawę, zamieniają
picie wina w prawdziwy rytuał i ”przy okazji” … wprowadzają napój bogów w
krwioobieg.
Zdjęcia :
the-strange-decanter.blogspot.co.uk/
Podobne artykuły :
Air – woda z prądem pomysłem na biznes
Sprzedają wina w nietypowych butelkach
Thanks for sharing. I read many of your blog posts, cool, your blog is very good.