Osoby stosujące się do tej zasady mają niższe prawdopodobieństwo zapadnięcia na choroby serca, raka i inne przypadłości
Poprzez rozsądną porcję rozumiane jest 80 gram, tak więc przez cały dzień powinno się konsumować około 400gram owoców i warzyw. 80 gram to 1 jabłko, pomarańcz, banan średniej wielkości, lub 2 mniejsze owoce takie jak morele, 1 krążek ananasa lub melona, dwa plastry mango, czy jedna łyżka suszonych owoców. Jeśli chodzi o warzywa to optymalna porcja to 3-4 łyżki stołowe danego produktu lub jedna szklanka soku z warzyw.
W codziennej diecie ważna jest różnorodność. Godny naśladowania jest wzór 3 razy warzywa i 2 razy owoce. Ludzie powinni starać się urozmaicać pokarm i nie jeść cały czas tych samych potraw.
Niewskazane jest spożywanie owoców i warzyw przetworzonych. Miłośnicy koktajli i dań jednogarnkowych powinni konsumować je raz dziennie.
Do zdrowej diety nie zalicza się również ziemniaków, dżemów, jagód w ciastkach itp.
Wskazówek tych nie trzeba traktować jako konieczności i się do nich zmuszać. Można natomiast w sprytny sposób dodawać witaminy do standardowych posiłków.
www.timesonline.co.uk/healthclub