Zespół przejdznaswoje wybrał kilka propozycji zasługujących na szczególną uwagę:
- Słodki bekon– to monstrum powstało z połączenia wszystkich ulubionych składników Davida Lebovitz’a autora Perfekcyjnego rożka. Po posłodzeniu pasków bekonu brązowym cukrem pomieszał je z lodami własnej produkcji o smaku rumu…
- Curry Marchewka (na zdjęciu)- autorka tej receptury jest pod wyraźnym wpływem kuchni indyjskiej. Mleczko kokosowe, zwykłe mleko, jajka, curry, skórka z cytryny i posiekane marchewki…
- Burbon i płatki. Lodziarnia Humphrey Slocombe z San Francisco ma w swojej ofercie lody na każdy posiłek. Ta propozycja zawarta jest w menu śniadaniowym. Receptura została opracowana przez szefa Jakea Godby i jest objęta ścisła tajemnicą.
- Lody kawiorowe zostały stworzone przez francuską firmę Philippe Faur i dostępne są tylko na tamtejszym rynku. Można je natomiast sprowadzić na zamówienie. Pakowane są wtedy w specjalne pojemniki, które zabezpieczają je przed topnieniem przez 72 godziny. Jest to jedna z najdroższych lodowych propozycji.
- Ser pleśniowy i szalotka– ta pozycja zadebiutowała w książce The Book of Sweet Things. Pochodząca z Irlandii receptura bazuje na dostępnym tam serze Wicklow Blue.
- Figi i kozi ser– to cudo znajdziemy w blogu Mike’s Table, który opisuje dziwne acz jadalne rzeczy.
- Sorbet z sosu sojowego– ta kompozycja składa się tylko z 4 składników: wody, curku, sosu sojowego i skórki pomarańczowej. Opcjonalnym dodatkiem jest kieliszek alkoholu.
Trzeba przyznać, że wszystkie propozycje są zdecydowanie niecodzienne.
Adres internetowy:
womansday.com
Foto: womansday.com