Gospodarstwo Moose House, na 59 hektarach hoduje 3 łosie, które wytwarzają w sumie 300 kg sera rocznie. Łoś produkuje mleko tylko przez kilka miesięcy w roku. Podczas dojenia wymagana jest prawie kompletna cisza.
Cechą szczególną serów produkowanych z mleka łosia jest ich głęboki ale jednocześnie delikatny smak. Jest podobne do mleka krowiego, ale ma znacznie wyższą zawartość białka i tłuszczu, nawet do 11 %.
Sery, jakie są tu produkowane to między innymi biały ser pleśniowy typu camembert. Ser ten ma gładką, kremową konsystencję. Kolejnym serem z tutejszej wytwórni jest kremowy blue cheese. Jest niezwykle smaczny ale bardzo trudno go uzyskać. To sprawia, że ser ten ma bardzo krótki okres trwałości i jest wrażliwy na zmiany temperatury (np. podczas transportu). W związku z tym dostępność tego konkretnego sera jest tutaj bardzo różna. Moose House produkuje również ser suszony. Mniej popularny w Szwecji. Ma mocny i głęboki smak. Idealnie nadaje się jako przekąska do piwa czy dodatek do wina.
Zebranie mleka, cały proces produkcji jest bardzo praco- i czasochłonny. Uznaliśmy, że biznes ten jest warty przedstawienia. Dodamy również, iż cena za 1 kg sera wyprodukowanego z mleka łosia oscyluje w granicach 1100 dolarów. Oprócz produkcji tego przysmaku, gospodarstwo prowadzi restaurację, daje możliwość zorganizowania u nich konferencji, spotkań czy po prostu możliwość spędzenia urlopu. Chętnie zapraszają grupy zorganizowane, minimum 20 osobowe.
Artur Stasiak
Adres internetowy: algenshus.se
Zdjęcia: algenshus.se
Podobne artykuły:
Sklep z majonezem pomysłem na biznes
Usługi piknikowe pomysłem na firmę
Yogurtini- restauracja z pomysłem
Niecodzienny rarytas pomysłem na biznes