Czekolada z curry czy bazylią? Lodowe innowacje
Czytaj także

W czasach, gdy większość przedsiębiorców z tej branży poprawia smak czekolady i wanilii Jeni Britton Bauer eksperymentuje z curry, bekonem, łososiem. Jej pierwszą kompozycją były lody czekoladowe z olejem z pieprzem cayenne.

„Pomyślałam że to jest coś super kreatywnego zrobić coś zamrożonego – gorącym. Po prostu to zrobiłam i cieszyłam się z tego, że nigdy nie miałam lodów z bazylią czy różą” powiedziała reporterom założycielka.

 

Firma została nazwana Jeni`s Splendid Ice Creams

 

Pomysł powstał w trakcie pracy dla Francuskiej ciastkarni. Właścicielka z biegiem czasu wykreowała swój własny unikalny styl. Charakteryzuje go zmniejszona ilość cukru,a większa zawartość smaku.

 

Nazwy samych lodów już przyprawiają o zawrót głowy. Wśród nich znajdziemy :

 

       - Salty Caramel Initial

       - Queen City Cayenne,

       - Bangkok Peanut Complex

       - Bourbon Buttered Pecan

       - Wildberry Lavender Complex

 

foto: enterpreneur.com na zdjęciu założycielka firmy

Myślisz że to kiepski pomysł? Koleżanka założycielki przekonała w 2006 roku właściciela sklepów osiedlowych z Nowego Yorku by sprzedawał jej produkty. Dziś robi to ponad 120 podmiotów w całych Stanach Zjednoczonych. Tylko w zeszłym roku przez stronę internetową sprzedano...100 000 zestawów. Mało? Każdy kosztuje w granicach 40-50 $ za lody! Rynek jest olbrzymi. Dziś ta hobbystyczna firma zatrudnia 120 pracowników w tym 30 na pełen etat.

 

Adres internetowy:

 

entrepreneur.com/article/218182

 

jenisicecreams.com

 

Zdjęcia:jenisicecreams.com

 

Podobne artykuły:

 

Mini donuts, czyli jak można zarobić na pączkach

 

Deser dla odważnych

 

ZenBurger - czyli zdrowy pomysł na firmę


Chocomize - czekoladowy biznes

 

 

 

Chcesz wiedzieć więcej?
Kliknij tu i skontaktuj się z nami. Pomożemy Ci uruchomić Twoją firmę.
Nie zwlekaj. To łatwe.

lody24.jpg