Jedną z takich propozycji jest australijska Ozpig. Wyglądem przypomina nieco polską staromodną kozę, ale dzięki zaokrąglonym kształtom nadano jej miano świnki.
Ozpig to zrobiona ze stali przenośna kuchnia. Jej wystające elementy można odczepić i złożyć, a cała konstrukcja mieści się w specjalnej winylowej torbie do noszenia i zajmuje niewielka powierzchnię. Kuchenka waży około 15 kg, a jej rozłożenie zajmuje wprawionej osobie niecałe 2 minuty.
Ogromną zaletą Ozpig jest to, że można przy jej pomocy nie tylko gotować, ale również podgrzewać potrawy, dzięki dołączanemu panelowi o przekątnej 27 cm. Płyta do gotowania umieszczona jest bezpośrednio nad paleniskiem. Dzięki temu rozwiązaniu dania można podawać jednocześnie bez obawy, że jedno z nich wystygnie.
Ozpig nadaje się do gotowania w ogrodzie i na biwaku. Kuchenka jest kompatybilna do gotowania z wokiem, patelnią, czajnkiem i rondlem. Z chęcią korzystają z niej wędkarze w czasie wypadów na ryby. Coraz częściej widać ją także na kempingach i polach biwakowych. Ozpig można też używać na terenie niektórych parków narodowych, ponieważ palenisko kuchenki jest zamknięte.
Na stronie internetowej producenta znajdziemy gro przepisów kulinarnych, między innymi na pieczeń z baraniny, kotlety rybne i drobiowe i szaszłyki.
Ozpig zamówić można za pośrednictwem internetu. Cena wersji podstawowej to 270 AUD. Za dodatkowe 12 AUD dokupić można dyfuzor pozwalający na podgrzewanie większej ilości potraw i zestaw firmowych przyborów do gotowania za 40 AUD.
O popularności urządzenia świadczy niedawno przeprowadzony konkurs, na nową nazwę Ozpig. Producenci otrzymali ponad kilka tysięcy zgłoszeń.
Pomysłodawcy przedsięwzięcia Assunta i Allan Shepherd reklamują kuchenkę w czasopismach turystycznych, sklepach branżowych i na targach caravaningu. Rynek ten jest doskonale rozwinięty nie tylko w Australii, gdzie długie odległości, zmuszają do nocowania na polach biwakowych, ale również w Europie. Ozpig cieszyłaby się powodzeniem w Europie Centralnej i Zachodniej, zarówno wśród miłośników podróży jak i tych, którzy preferują gotowanie w ogrodzie.
Artykuł dodany z programu partnerskiego Łowca. Zarejestruj się już dziś i zarabiaj!
Adres internetowy:
Foto: ozpig.com.au
Czytaj też:
Grill wolności pomysłem na firmę
One Light Charcoal wygodny sposób na grillowanie
Namiot na kółkach, czyli przygoda z własnym biznesem
Chcesz wiedzieć więcej?
Kliknij tu i skontaktuj się z nami. Pomożemy Ci uruchomić Twoją firmę.
Nie zwlekaj. To łatwe.