Przewodnik „Kawiarza”

Przedstawiamy najczęściej parzone kawy, które można zamówić w każdej metropolii.

Americano: pojedyncze espresso rozcieńczone 7 miarkami gorącej wody. Nazwa pochodzi od obywateli amerykańskich, dla których normalne espresso było zbyt mocne.

Kawa czarna: kawa parzona po francusku, podawana od razu, bez mleka.

Cafe au Lait: podobna do Latte, robiona na bazie kawy parzonej, a nie espresso. Proporcja mleka do kawy to 1:1. Czyni to smak mniej intensywnym.

Caffe Latte: jedna miarka espresso dodana do gotującego się, ale nie spienionego mleka. Stosunek mleka do kawy powinien być jak 3:1.

Cafe Macchiato: do espresso należy dodać 3 gotujące się mleko. Cztery miarki mleka przypadają na jedną miarkę kawy.

Cappuccino: równe miarki espresso, gorącego mleka i mlecznej pianki. Najczęściej podawane posypane cynamonem lub wiórkami czekoladowymi.

Okazuje się, że kawę można nie tylko wypić, ale też zjeść. Ferran Adrià słynny hiszpański naukowiec wymyślił jadalną kawę. Powstała ona z połączenia espresso z cukrem i sekretnym składnikiem. Światło dzienne ujrzała kawa o konsystencji lodów. Deser można kupić w trzech wariantach smakowych: espresso, cappuccino i macchiato.

Adres internetowy:

lavazza.com

Foto:lavazza.com

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top