Opis pobudzający wyobraźnię ale jak najbardziej prawdziwy. Przedstawiamy kolejny pomysła na oryginalną, niebanalną restaurację. Otóż we włoskim czterogwiazdkowym hotelu Grotta Palazzese, w miejscowości Polignano a Maro (37 km na południe od Bari) można przeżyć niezapomniane, magiczne chwile. Oferuje on (tylko dla gości hotelowych) możliwość zjedzenia posiłku w restauracji wykutej w skale.
Mieści się ona pod hotelem. Jedzenie, jakie jest tutaj serwowane uważane jest za jedno z najlepszych w południowych Włoszech. Specjalnością restauracji są owoce morza oraz ryby. Przykładowe dania, takie jak choćby filet z leszcza morskiego serwowany z sufletem z małży na liściach rzepy jest prawdziwym rarytasem. Nie mówiąc już o roztaczających się niezwykłych widokach.
Należy wspomnieć, że restauracja pierwszych amatorów jedzenia gościła już na początku XVIII wieku. Od tego czasu jest ona opisywana przez podróżników oraz umieszczana na różnych dziełach sztuki. Obecny wystrój, cała jej współczesna konstrukcja to czysta, nowoczesna linia z jasnym oświetleniem, która w żaden sposób nie zakłóca charakteru tego historycznego miejsca.
Artur Stasiak
Adres internetowy: grottapalazzese.it
Zdjęcia: grottapalazzese.it
Zobacz także:
Kran na każdym stole pomysłem na pub
Conflict Kitchen – nietypowa restauracja pomysłem na biznes
Restauracja na dnie oceanu pomysłem na biznes
Restauracja – toaleta pomysłem na biznes