Jean – Louis Hecht po pracy mieszkał nad piekarnia i zawsze widział tłumy ludzi, którzy nie mogli kupić świeżego pieczywa. Bo był zamknięty. Pomyślał, że gdyby zainstalował maszynę to mógłby zarabiać cały czas. Opłaciło się. Mimo wysokich kosztów zakupu ~50 000 Euro od stycznia 2011 sprzedał już 4500 bagietek po 1 Euro każda.
Pieczywo jest wkładane do piekarni tuż przed zamknięciem, świeżo po wypieczeniu, dlatego każdy ma pewność że otrzyma pełnowartościowy produkt. Sam właściciel powiedział , że to jest piekarnia przyszłości, która odpowiada prawdziwemu zapotrzebowaniu. Ludzie , którzy pracują wieczorem, bądź wstają wcześnie rano mogę bez problemu kupić pieczywo. Wcześniej było to niemożliwe.
Konkurencja, która zamyka o określonej godzinie piekarnię czy w trakcie świąt nie może osiągnąć takiej stopy zwrotu , którą teraz bez problemu wyrabia właściciel maszyny do sprzedaży świeżego pieczywa.
Sprzedać można wszystko. Ile razy każdy z nas miał problem z zakupem pieczywa w weekend czy późnym wieczorem? Zapewne wiele.
50 000 Euro za maszynę to trochę dużo.
Adres internetowy: Associated Press
Zdjęcia:
Associated Press
Podobne artykuły:
AnaJet prosty sposób na…drukowanie koszulek.
Berlinomat- promuje miasto i zarabia
Nie możesz znaleźć butów które Tobie pasują? To nie problem!