Osadzeni w Hillsborough County Jail, wiezieniu o jednym z najłagodniejszych rygorów, na miejscu uprawiają papryczki, oczyszczają je, przetwarzają i butelkują.
Wytwarzają z nich 3 ostre sosy do potraw:
- Smoke
- Original i
- No Escape.
Za dużą butelkę sosu zawierającą 150 gram trzeba zapłacić 7$, a za mniejszą 40 gramową tylko 3$. W mniejszych pojemnikach dostępny jest tylko sos o wdzięcznej nazwie No Escape.
Przeprawy można zamówić za pomocą specjalnego formularza za pośrednictwem strony internetowej.
Akcja więźniów z Florydy to część programu resocjalizacyjnego. Pieniądze uzyskane ze sprzedaży są przeznaczane na inne programy pomocowe dla skazanych i wyposażenie placówek.
Pomysłodawcy zadbali też o sprawną i ciekawą kampanię marketingową sosów. Hasła reklamowe nawiązują do znanych filmów sensacyjnych i rzeczywistości więziennej:
- „Prawdziwie śmiercionośny”,
- „Na własne ryzyko”,
- „Morderca kubków smakowych”,
to tylko niektóre z propozycji.
Wielu osobom pomysł ten bardzo się spodobał, a sosy zagościły na stołach nawet wystawnych przyjęć.
Inicjatorzy przedsięwzięcia świetnie wykorzystali modę panującą za Atlantykiem, rekordy popularności biją tam filmy dokumentalne pokazujące rzeczywistość skazanych. Wpisali się też w trend zdrowej, organicznej żywności, ponieważ sosy wytwarzane są według tradycyjnych przepisów bez użycia konserwantów.
Adres internetowy:
Foto: jailhousefire.org
Czytaj też:
Niecodzienny rarytas pomysłem na biznes
Ogórki ze smażoną papryką – pomysłem na biznes
Restauracja pełna smaków pomysłem na firmę
Winethatloves pomysłem dla Ciebie