Przewodnik „Kawiarza” i nie tylko

Holendrzy na balkonach popijają Koffie Verkeerd- kawę „na odwrót”. Przeciętnego śmiertelnika bogactwo smaków i aromatów w menu przyprawia o zawrót głowy.

Przedstawiamy najczęściej parzone kawy, które można zamówić w każdej metropolii.

Americano: pojedyncze espresso rozcieńczone 7 miarkami gorącej wody. Nazwa pochodzi od obywateli amerykańskich, dla których normalne espresso było zbyt mocne.

Kawa czarna: kawa parzona po francusku, podawana od razu, bez mleka.

Cafe au Lait: podobna do Latte, robiona na bazie kawy parzonej, a nie espresso. Proporcja mleka do kawy to 1:1. Czyni to smak mniej intensywnym.

Caffe Latte: jedna miarka espresso dodana do gotującego się, ale nie spienionego mleka. Stosunek mleka do kawy powinien być jak 3:1. 

Cafe Macchiato: do espresso należy dodać 3 gotujące się mleko. Cztery miarki mleka przypadają na jedną miarkę kawy.

Cappuccino: równe miarki espresso, gorącego mleka i mlecznej pianki. Najczęściej podawane posypane cynamonem lub wiórkami czekoladowymi.

Okazuje się, że kawę można nie tylko wypić, ale też zjeść. Ferran Adrià słynny hiszpański naukowiec wymyślił jadalną kawę. Powstała ona z połączenia espresso z cukrem i sekretnym składnikiem. Światło dzienne ujrzała kawa o konsystencji lodów. Deser można kupić w trzech wariantach smakowych: espresso, cappuccino i macchiato.

Adres internetowy:

lavazza.com

Foto:lavazza.com

 

Zobacz także:

Jak wypromować się za grosze…,

Jak założyć wymarzony biznes – krok po kroku.

1 thought on “Przewodnik „Kawiarza” i nie tylko”

  1. Howdy! Do you know if they make any plugins to help with SEO?
    I’m trying to get my website to rank for some targeted keywords but
    I’m not seeing very good results. If you know of any please share.
    Cheers! You can read similar blog here: Blankets

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top