Holendrzy na balkonach popijają Koffie Verkeerd- kawę „na odwrót”. Przeciętnego śmiertelnika bogactwo smaków i aromatów w menu przyprawia o zawrót głowy.
Przedstawiamy najczęściej parzone kawy, które można zamówić w każdej metropolii.
Americano: pojedyncze espresso rozcieńczone 7 miarkami gorącej wody. Nazwa pochodzi od obywateli amerykańskich, dla których normalne espresso było zbyt mocne.
Kawa czarna: kawa parzona po francusku, podawana od razu, bez mleka.
Cafe au Lait: podobna do Latte, robiona na bazie kawy parzonej, a nie espresso. Proporcja mleka do kawy to 1:1. Czyni to smak mniej intensywnym.
Caffe Latte: jedna miarka espresso dodana do gotującego się, ale nie spienionego mleka. Stosunek mleka do kawy powinien być jak 3:1.
Cafe Macchiato: do espresso należy dodać 3 gotujące się mleko. Cztery miarki mleka przypadają na jedną miarkę kawy.
Cappuccino: równe miarki espresso, gorącego mleka i mlecznej pianki. Najczęściej podawane posypane cynamonem lub wiórkami czekoladowymi.
Okazuje się, że kawę można nie tylko wypić, ale też zjeść. Ferran Adrià słynny hiszpański naukowiec wymyślił jadalną kawę. Powstała ona z połączenia espresso z cukrem i sekretnym składnikiem. Światło dzienne ujrzała kawa o konsystencji lodów. Deser można kupić w trzech wariantach smakowych: espresso, cappuccino i macchiato.
Adres internetowy:
Foto:lavazza.com
Zobacz także:
– Jak wypromować się za grosze…,
– Jak założyć wymarzony biznes – krok po kroku.