Jedną z największych
entuzjastek kawy i zarazem jedną z największych ekspertek jest Mary
Ward, która w swoich publikacjach zazwyczaj zaczyna od zapoznania
czytelnika z najistotniejszymi informacjami na temat kawy – ekspresy ciśnieniowe.
Za przełomowe publikacje Mary Ward uznają z pewnością wszyscy ci,
którzy kiedykolwiek zadawali sobie pytanie, dlaczego przyrządzona przez
nich kawa nie smakuje najlepiej i co zrobić, żeby było inaczej. W swoich
książkach Mary Ward udziela wskazówek na temat sporządzania mieszanek
odsłaniając zarazem sekrety kilku własnych ulubionych receptur, z
których dowiadujemy się nawet, w jaki sposób samemu palić ziarno kawowe – ekspresy ciśnieniowe.
Rzeczą zupełnie wyjątkową jest opatrzenie każdego przepisu analizą
wartości odżywczej, co pozwolą to wszystkim przestrzegającym diety
czytelnikom dobrać najodpowiedniejsze dla siebie rozwiązania. Mary Ward
określa nie tylko liczbę kalorii, lecz również zawartość węglowodanów,
tłuszczu (w tym procentowy jego udział w całkowitej wartości
kalorycznej), cholesterolu, sodu, potasu, kofeiny oraz – w przypadku kaw
z alkoholem – udział kalorii alkoholowych. Mary Word to ciągle
ewoluujący ekspert kawy, który dzięki swoim podróżom cały czas poszerza
swoje horyzonty kawowe – ekspresy ciśnieniowe.