„Moja historia na talerzu” czyli coś dla alergików

Na
świecie powstaje co roku szereg innowacji skierowanych do alergików, którzy nie
mogą  jeść pewnych produktów z racji
nietolerancji pokarmowej. Na jeden z takich pomysłów wpadli właściciele
restauracji w Lyonie, którzy stworzyli menu całkowicie wolne od 11 najczęściej
występujących alergenów, m. in.: glutenu, jajek, laktozy, orzechów, soi,
musztardy, skorupiaków, selera, sezamu. Produkty, których używają są ekologiczne
i pochodzą z ich własnych upraw. Takie menu dostępne jest przez cały rok, tak
aby klienci mieli dostęp do możliwie jak najszerszej gamy produktów sezonowych.

Pracownicy
restauracji są specjalnie przeszkoleni w zakresie produktów i rodzajów alergii.
Nazwa restauracji Mon Histoire dans l’assiette (czyli: „Moja historia na
talerzu”) ma na celu uczynić jedzenie bardziej przyjemnym, pełnym smaku i przede
wszystkim zdrowym. Oczywiście tego rodzaju pożywienie skierowane jest do
wszystkich, nie tylko do osób z alergią pokarmową.

Średnia
cena dania obiadowego to kosz ok. 50 zł.

Pozostaje
nam tylko czekać aż w Polsce zaczną pojawiać się tego typu lokale. Zważywszy na
to, jak pokazują różne badania, w Europie na alergie pokarmowe cierpi ponad 17
milionów osób, z czego Polsce ten odsetek wynosi ok. 1,8 mln osób.

Artur Stasiak

Adres internetowy:monhistoiredanslassiette.fr

Zdjęcia: monhistoriedanslassiette.fr

Podobne artykuły:

Nie lubisz czekać na kelnera w restauracji ?

BUStaurant- luksusowa kuchnia na kołach

Jedzenie z czasów 2 wojny światowej.

 

 

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top