To o czym piszemy to Salinity Monitor Spoon, japońskiej firmy Compact Impact, łyżka dzięki której możemy zmierzyć zawartość soli m.in. w zupie, sosach czy innych cieczach spożywczych. Mówimy tu o wartości procentowej. Łyżką tą powinny zainteresować się osoby, które mają problemy z ciśnieniem, są na diecie czy te, które muszą ograniczać bądź kontrolować spożywanie soli znajdującej się w pożywieniu.
Japoński wynalazek może ocenić zasolenie cieczy spożywczej w temperaturze od 60 do 80 stopni Celsjusza. Wystarczy włożyć łyżkę do tej cieczy i obserwować wskazania wyświetlane na jej rękojeści. Możemy otrzymać następujące wyniki: zasolenie 0,6-0,8%, zasolenie 0,9-1,1% oraz zasolenie powyżej 1,2%. Jeśli nie otrzymamy żadnej z powyższych informacji oznacza to, że zasolenie jest mniejsze niż 0,6%. Producent sprzedaje swój produkt za ok 190 zł.
Solinity Monitor Spoon staje się urządzeniem, obok D caf Test Strip (testera do mierzenia poziomu zawartości kofeiny), które będzie bardzo przydatne starzejącemu się coraz szybciej społeczeństwu i związane z tym rosnące problemy zdrowotne.
Artur Stasiak
Adres internetowy: compactimpact.com
Zdjęcia: compactimpact.com
Podobne artykuły:
„Moja historia na talerzu” czyli coś dla alergików
Jednorazowe garnki do gotowania